Mötesplatser online för modeller och fotografer?

Innehåll:

Internet som varFacebook/InstagramKostnad och värdeAlternativOm migDiskussion

Hur det brukade vara på Internet?

En gång i tiden var Internet mer av nischade sajter med funktionalitet skapad för behoven som en specifik målgrupp hade. Sen hände något.

Ett exempel är sedan länge insomnade modellbilder.se, som var en mötesplats med typiska funktioner för effektiv sökning av medlemmar baserat på olika fält, möjligheter att presentera sig anpassade efter profiltyp, bildportfölj, söka samarbeten, diskussioner med mera. En användares profil hade allmän info, såsom ort, plus sådan info som var relevant att presentera för det typ av konto som valts, t.ex. modell, fotograf, makeupartist eller konstnär. Exempelvis hade modells profil möjlighet att visa mer specifik info om ålder, längd, kläd- och skostorlek, ögonfärg med mera.

Utan bild, ingen uppmärksamhet

… eller hur?

[självporträtt]

Ett problem för användare var att det ofta att det fanns flera olika konkurrerande sajter inom ett område, inte sällan med månadskostnad för att låsa upp full funktionalitet. Vilken skulle man satsa på och var gräset grönare på andra sidan?

In på scenen kliver Facebook / Instagram / Meta

Sen kom Facebook och Instagram med breda lösningar som egentligen inte passar någon. Inga sökbara profiler anpassade för modeller, fotografer, makeupartister, konstnärer mm. Inga funktioner för strukturerat sökande av samarbeten. Usel funktionalitet för meddelanden utan samordning så meddelanden i ena tjänsten syns inte i andra. Ingen funktion för att kategorisera kontakter, ingen kalender, inga påminnelser, inga funktioner för att uppföljning av någon som varit intresserad men först när rapsen blommar etc.

Vad Facebook har är en allmän gruppfunktion utan anpassningsbarhet där allt blandas – söka samarbete, visa upp dina verk, ställa frågor, bråk och annat. Ofta finns det femtielva liknande grupper så antingen når du inte ut eller så masspostar du i alla möjliga grupper. Samtidigt så har du inte någon kontroll över vilket innehåll som presenteras för dig, det är tjänsten som vet bäst. Istället för kvalitet och förutsägbarhet utsätts för godtycke, reklam, förslag, dubbletter och desinformation. För den som är intresserad av Internethistoria och vad som ansågs godtagbart beteende så läs gärna Netiquette Guidelines [RFC 1855] och §3.1.3 om detta med att skriva samma sak i flera grupper.

… och nu har inte deras fascistoida syn på nakenhet nämnts ännu. Genom hot om repressalier baserade på ensidiga och ospecifika regler påtvingas självcensur eller att man utsätts för godtycklig bestraffning utan transparens, och ofta utan möjlighet till att överklaga.

När (o)tillräcklighet i funktionalitet kommer på tal så verkar det finnas en grupp som är nöjda och kanske inte sett bättre. Jag är inte en av dem, uppenbarligen.

Kostar det inget så smakar det – surt?

Kostnad är en sak som är lätt att mäta och jämföra men det är svårare att göra när det kommer till den mer intressanta faktorn värde. Förenklat så är det ofta så att om något kostar mer utan att leverera med nytta, större förmåga eller högre värde än något annat så väljer vi bort det men om det större värdet överskrider skillnaden kostnad så är det motiverat att betala.

Det presenteras som om att det är gratis men vi betalar med all den data de kapar åt sig-

Hur konkurrerar man med ett av världens rikaste företag som har enorma resurser och en global infrastruktur men samtidigt en företagskultur och attityd mot användarna och mot demokratin som lämnar det mesta att önska?

Alternativen finns

Det finns alternativ med bra funktionalitet men problemet är att inget av dem har en kritisk massa med modeller/fotografer etc som bor i Sverige eller norden.

  • modelmayhem.com är visserligen mångnationellt så är det med betydande tyngd på USA när det kommer till att medlemmar som aktivt söker samarbete och det är relativt få från vår del av världen där.
  • När det kommer till modelsociety.com så är det en sajt med hög kvalitet på medlemmar och innehåll, men även där med USA som överrepresenterat även om det finns några få svenska medlemmar. Med lite extra funktionalitet prestanda så hade det blivit ännu bättre.
  • Tyskspråkiga regionen i Europa har ett funktionsmässigt verkligen bra och aktivt alternativ i model-kartei.de. Dess engelska utgåva är helt brukbar men du kan räkna med att diskussioner och bildkommentarer mestadels är på tyska. Som med de andra sajterna är det klent med svenska och danska medlemmar men det kanske ändrar sig?

Av dessa tre anser jag att model-kartei.de har störst funktionalitet och potential att få en kritisk massa för de som känner att Facebooks/Instagrams brister och intolerans mot bilder med nakna kroppar är besvärande.

Mina länkar

Om du är nyfiken så hittar du mig på de olika tjänsterna som nämnts med knapparna nedan.

Knyt gärna kontakt där. Har du kreativa förslag på samarbeten med mig som modell inom fotografi, kroppsmålning, kroki, performance eller andra konstformer så hör av dig.

Vad tycker du?

Är du på någon av dessa sajter så skriv gärna dina upplevelser, och din profillänk där, i en kommentar nedan.

  • Håller du med mig i det jag skrivit?
  • Tycker du helt annorlunda?
  • Vilka alternativ har jag missat helt?
  • Har du något som du vill komplettera med?
  • Har du frågor eller nyfikenhet?
  • Vilka är dina erfarenheter?
  • Vad skulle kunna bli bättre?

I så fall är kommentarsfältet för dig med, men tänk på att hålla god ton.