Game of Thrones – ganska naket men stereotypt, recension och reflektion

Igår satt vi och såg första avsnittet av Game of Thrones där hemma och liksom i öppningsavsnittet av The Tudors förekom en hel del nakenhet och några sexscener.

I fallet med Henry VIII i The Tudors kan man se det som att rollpersonen var kung och en rimlig del av historieskildringen är att män, speciellt i hans ställning, tillåtits eller förväntats knulla runt i högre utsträckning än kvinnor utan att det legat deras hälsa eller rykte till större last.

När det kommer till Game of Thrones så är det fantasy och inte baserat på en historisk förlaga. Jag har inte läst romanerna bakom produktionen och kan därför inte avgöra hur mycket som är från förlagan respektive manusbearbetningens fel. På det stora hela så kände jag en tämligen fadd smak, avsmak till och med, rörandes Game of Thrones just när det kom till det nakna och det sexuella.

Dels verkar det som att manusförfattarna klämt in några scener där nakenheten, och alltid kvinnliga rollpersoner, skulle visas upp som ett skådebröd eller för bedömning som på en boskapsauktion och dels fick jag känslan av att romanförlagan präglas av en gravt polariserad maktordning. Hur det ligger till med författarens ambitioner vet jag inte men det kan finnas flera olika tänkbara orsaker – gubbsjuka är en och en helt annan är att det är en medveten provokation för att få läsaren och senare tittaren att tänka ”så skall det ju inte vara”. Ingen av dessa behöver vara den korrekta tolkningen.

Stereotypt, grottmänniskonivå och föga attraktivt.

När det kommer till sexscenerna i Game of Thrones så kändes de tämligen orealistiska. Männen var alltid påklädda och kvinnorna helt eller delvis nakna. I en scen var det bröllopsfest mellan en blond ung kvinna från norr och en svartmuskig barbarhövding från söder (man storknar nästan av de illaklingande schablonerna) och män på festen turades om att sätta på kvinnor bakifrån – utan att ens dra ner byxorna. En eloge för säker sex, kanske. Kvinnan i fråga blir inkastad som en pjäs i sin makthungrige brors spel och i en osmaklig scen före bröllopet bedömmer han sin systers nakna kropp och säger att hon är mogen och kort därefter säger han att han inte bryr sig om ifall hela den armé på 40000 män som han vill vinna knullar henne. Det vore värt det konstaterade han.

Är det så vi vill ha bilden av män och kvinnor, folk från norr och söder, skildrade? Varför är det så stort tabu kring en naken man kontra en naken kvinna? Förhoppningsvis, men det är inget jag förväntar mig av serien, kommer rollpersonerna att utvecklas så att sex blir på bådas villkor och lika naturligt och fint som det kan vara och inte bara som att en tar för sig av den andre.