Snusk i omklädningsrum och på gym och badhus [uppdaterad 2013-09-27]

Vid denna tiden på året vaknar min längtan efter att ha en bastu så igår gick jag till Gerdahallen för att basta före de stängde. I omklädningsrummet kom en överraskning av det otrevliga slaget.

Några killar, kanske var de 20-25 år, höll på att göra sig redo efter träningen men vad i hela fridens namn är det för SNUSK och fjomperi att duscha med kalsongerna på!!?

Jag har under senare år läst i artiklar om badhussnusket att ha kalsongerna på under badshorts och att man fått öka kemikaliemängden för rening av detta ofog samt att folk inte duschar ordentligt, till exempel Snusklarm stänger Aq-va-kul på helgerna, Kalsonger skitar ner badhusSkitiga kalsonger kostar miljoner med flera. Följande citat är från Eskil Fagerströms krönika Oskulden försvann med badvattnet i Sydsvenskan 2008-01-25.

”Jag utnämner härmed bada-med-kalsongerna-på till den mest idiotiska trenden sedan hockeyfrillan eller att supa sig festivalfull på bajamaja-tvål. Fast kalsongbadandet är ännu värre. Det går ju ut över andra.”

Den uppenbara följdfrågan är då om motsvarande hygienproblem och snusk även förekommer i damernas duschar – duschar även yngre kvinnor med underkläderna på och sen står och anstränger sig in i det längsta för att skylla kroppen medan de försöker torka och klä sig?

Varför har det blivit så?

En väninna berättade att

”Det har hänt, men mest är det flickor från Mellanöstern. Lustigt, eftersom de ju går ut på badet i sina baddräkter sedan.”

Om det hela har något med skam, blygsel eller rädsla att visa sig naken så rimmar det ju ganska illa då både våta underkläder och baddräkter smiter åt över kroppen och inte direkt döljer något av dess former. Vad är då så hemskt med att duscha naken eller, med tanken ett steg längre, att bada naken och ha gemensamma omklädnungsrum och bastur?

Förresten, vad skiljer en åtsmitande baddräkt från att vara kroppsmålad mer än genom materialet? Jag antar att det egna känns normalt och det andra naket, udda, spännande eller otänkbart för de flesta men var är logiken i det hela?

Tillägg 2013-07-10
Redan för sex år sen skrev Sydsvenskan om att Läkare vill stoppa kalsongbadet.

Tillägg 2013-09-27
Sydsvenskan har i sin serie Inpå livet nyligen haft tre artiklar angående den förändrade synen på nakenhet, blyghet i omklädningsrum och gemensamma duschar samt ofoget med dålig hygien.

  4 comments for “Snusk i omklädningsrum och på gym och badhus [uppdaterad 2013-09-27]

 1. Erik
  2013-01-02 at 12:14:40

  Nä, man kan undra vad det är för fel när man inte ens vågar duscha naken. Är det så att man sätter nakenhet lika med sex? Eller? Jag tycker själv att det är både skönt och befriande att vara naken i naturen och på badet.

  • 2013-09-19 at 10:19:15

   Antagligen finns det inte en enda orsak bakom men det skall inte vara något annat än naturligt att ducha, följa hygienregler och att ha en sund, ren kropp.<br /><br />Det skall heller inte vara så att man känner sig obekväm med det för att någon annan tycker att det är för skönt att vara där, antingen för att visa upp sig eller för att titta på andra. Jag säger inte att det var så du menade men

 2. Anonymous
  2012-09-07 at 17:14:29

  Att skämmas över sin nakenhet sitter väl hårt i vår uppfostran. Jag kan nog själv aldrig bli upprörd över nakenhet. Om jag t.ex ser en naken brun rumpa på stranden så blir jag bara på gott humör. Älskar själv att bada naken på fria stränder och tycker att det är det naturligaste som finns och jättehärligt.

  • 2013-09-19 at 10:15:27

   Man kan jobba med sina åsikter, föreställningar, attityder och fördomar eller så kan man låta bli.<br /><br />Jag tror att många är av den senare kategorin medan jag försöker att undvika att placera mig i den fållan.

Comments are closed.