Nakenskräck eller naturlig inställning till kroppen?

Har du en naturlig inställning till den nakna kroppen eller känner du skam, blygsel eller liknande? Är du naturist som gladeligen, obekymrat och fri i kropp och själ badar naken eller en som nogsamt skyller sig med handduk i omklädningsrum och duschar med baddräkt på?

Expressen skriver om Nakenskräck ersätter den svenska synden och jag kan konstatera att även om jag inte alls finner artikeln välskriven så tar den upp en hel del intressanta ämnen om kulturella och moralistiska mönster kring synen på kroppen och nakenhet samt skillnader mellan dessa beroende på plats och årtionde.

  • Varför är det mer laddat att skylla sig med en spann än att ha ett par badbyxor på och är inte badkläder sådana att de snarare drar fokus till vissa delar av kroppen än har en funktion av att dölja dem?
  • Varför är en kvinnas byst annorlunda än en mans bringa, huden på vissa små delar av kroppen så enormt laddade än andra?
  • Vad gör att hudvecket mellan en kvinnas ben är så mycket mer känsligt att visa än en armhåla eller ett knäveck?
  • Varför är en mans kön så mycket att reagera över kontra en tumme eller näsa?

What is underwear or a bikini other than little signs saying: ’forbidden, don’t look here?’ Well, how better to make something interesting? If we want to be more relaxed and have a healthier attitude to our bodies, each other, and sexuality, we simply have to become more relaxed about nudity.
– Eolake Stobblehouse

What spirit is so empty and blind, that it cannot recognise the fact that the foot is more noble than the shoe; and skin more beautiful than the garment with which it is clothed?
– Michelangelo

På stranden kan en kvinna ligga topless i minimala badtrosor men skall hon till kiosken tar hon på sig en tröja eller bh. Om det ligger en affär i närheten tar hon antagligen på sig något mer om hon går och handlar. Att gå i bara bikini på stan en sommar hade väckt uppmärksamhet och vilken är egentligen skillnaden mellan badkläder och vanliga underkläder? De flesta har inge problem att klä av sig på stranden men om någon skulle provat kläder utan att gå in i provrummet … oj, oj, oj! Vad är skillnaden?

Vad är det som gör att nakenhet är så tabu för många? För mig är den naturlig och vacker och fri vilket antagligen framgår av mina bilder, både som fotograf och modell för kroki, kroppsmålning och annat.

Vad tycker du?

  6 comments for “Nakenskräck eller naturlig inställning till kroppen?

Comments are closed.