Nakenhet värre än våld?

Igår visade SVT dokumentären ”Censuren – en thriller” om den svenska filmcensuren som nu lagts ner efter 100 år. Tyvärr går den inte att se på SVT Play då de censurerar sig själva på den punkten, vilket rimmar alltför nära och illa med dokumentärens slutkläm om att etiska regler som inte kan överklagas ersatt censuren. Deras motivering är:

Eva Beckman är chef för SVT Kultur och Samhälle och dessutom ansvarig utgivare för kulturprogrammen även på webben. Det var hon som tog beslutet att inte lägga ut ”Censuren – en thriller” på SVT Play.
– Jag är inte dummare än att jag ser den storslagna ironin i det hela, säger Eva Beckman. Men eftersom filmen innehåller för grova våldsscener och kan via SVT Play göras tillgängligt för barn – så har jag tagit beslutet att inte publicera filmen där, säger hon.
Källa

Programmet ägnade sig till stor del åt våldsskildringar, en liten del handlade om politiskt betingad censur och något mer åt nakenhet och sex. Med tanke på hur mycket av våld som visas i filmer och serier kontra hur lite nakenhet och sex som förekommer i TV och på vanliga biografer samt hur mycket tittarstorm som just nakenhet och sex brukar vålla så verkar det ganska tydligt att våldsskildringar ändå är mer accepterade än den naturligt nakna kroppen och dess lustar.

Vad tycker du? Är en naken kropp, ve-och-fasa en snopp, lustfylld närhet eller helt enkelt en gnutta sex värre än en total orgie i orealistiskt våld som i Die Hard 4 som nyligen visades på TV?