Unken moralism och nakenskräck i sociala media

Jag hittade nyligen en artikel om Facebooks i mina ögon helt märkliga regler för bildbedömning.

Dokumentet säger att ”Deep flesh wounds are ok to show; excessive blood is ok to show” samt fortsätter med, i mina ögon, att rada upp osmakligheter som ”Crushed heads, limbs, etc. are ok aslong as no insides are showing” men för den som kanske vill diskutera självskadebeteenden så gäller ”All self harm content should be escalated”.

Att visa ”Breastfeeding photos showing other nudity, or nipple clearly exposed.” är inte ok men ”male nipples are ok”. Visa inte hår, gummistövlar eller något annat som folk kan tänkas tända på för ”Depicting sexual fetishes in any form” är inte OK.

Är detta då utslag av amerikansk moral?

Ja men dylikt förekommer ju även här hemma. Många svenskar är också konstiga, och då tänker jag varken på medial överexponering av kungahuset i veckan eller på att folk ser på melodifestivalen utan t.ex.

  • för att det ofta ses snett på oss naturister som har en mer okomplicerad syn på den nakna kroppen
  • ”svensken” anser sig vara öppen och fri och för mer än andra när det kommer till moralism men att kunna basta gemensamt på ett badhus är sällsynt och att gå på nakenbad på sommaren ses som suspekt
  • tänk er diskussionerna på jobb, gärna bakom ryggen, om jag skulle säga ”jag jobbar extra som nakenmodell för konst och möhippor”

… så vem mår bra av moralkakor och vad tycker du?