Den bara kroppens varande – bara bröst, tuttrevolution och kroppsbilder

Samhället har verkligen kommit till något märkligt läge när det skall vara så väldigt dramatiskt med kroppen och en symbolfråga har länge varit en kvinnas byst.

För några år sen väckte nätverket Bara Bröst en debatt som tyvärr ganska snart ebbade ut. Två andra liknande grupper är ”Tuttrevolution” (blogg, facebook) och ganska nya ”Bara kroppar” (blogg, facebook) men tyvärr tror jag att många som skulle vilja engagera sig skräms bort av alltför hög fokusering på politiskt korrekta maktresonemang samt formuleringar som funkar väldigt bra i queer- och feminismkretsar men inte lika bra utanför dessa.

Ett berömvärt arbete som jag vill passa på att lyfta fram är bloggen kroppsbilder av journalisten Julia Skott. Ämnesmässigt finns vissa beröringspunkter med ”Bara kroppar”, dock utan det senares politiska framtoning. Tyvärr avslutade Julia projektet i maj 2012 men det är inte mindre relevant för det. Julia beskriver syftet med följande ord.

”Kroppsbilder är en blogg med bilder på kroppar, med tillhörande siffror. Tanken är att illustrera hur olika kroppar kan se ut och hur olika vikter kan se ut, för att avdramatisera siffrorna och antyda att alla kanske är OK. Som en digital simhall där alla kroppar får dela plats i duschen.

Kroppsbild och självbild får mötas och kanske bli lite mer sams.”

Det norska fotoprojekt 1000BodiesProject med sin gör-det-själv studio där den som vill bidra är ensam i studion, klär av sig naken men har en mask som rekvisita, en exponering, en chans och i övrigt upp till egen vilja. Detta påminner till viss del om bloggen kroppsbilder då det inte sker något urval utan det är fritt fram för vem som helst att delta.

”Uansett om du er aktmodell, pensjonist, student, megler, politi, lærer, ung, gammel, mann, kvinne, tynn, tykk, mangler en arm eller et bein, er full av tatoveringer eller er verdens mest sjenerte person kan du være med på 1000BodiesProject.”

Delvis rör sig bloggen Nude in Oslo inom en angränsande domän tankemässigt – att avdramatisera den nakna kroppen utan skam. Det är absolut inget fel på estetiskt tilltalande bilder på nakna kroppar, tvärt om, men bildmaterialet än så länge påminner mer om fine-art nude utomhus än ett tvärsnitt av den norska befolkningen. Därmed riskerar bloggen bekräfta några av de farhågor skaparen själv målar upp och även, hittills i vart fall, bli lite en motsats till t.ex. 1000BodiesProject.

”På denne bloggen vil jeg utfordre nordmenn! Er vi en gjeng med trøtte, konservative og blyge bleikinger, eller er vi klar for litt nakenhet i det offentlige? Dette er mitt bidrag til å avtabufisere nakenhet! Det er helt naturlig å være opptatt av nakenhet og kropp og vi er vel langt forbi den tiden da man er lært opp til å føle skam for å titte på nakne kropper? Dessverre er mediebildet preget av ”billige” fremstillinger av nakenhet. Det vi ser mest av er klassiske babe-bilder i mannebladene og paparazzibilder av kjendisene på stranda i Se og Hør. Jeg vil sikkert bli beskyldt for å være billig jeg også, men jeg skal i hvertfall gjøre et forsøk på å gjøre noe nytt og spennende.”

Jag vill även passa på att nämna tyska fotoprojektet naked-people.de som tar upp frågan om kläderna som attribut med budskap om status, yrke, social och (sub)kulturell hemvist etc. Även den avklädda kroppen sänder ut personliga kulturella och estetiska budskap genom t.ex. genom att vara rakad eller orakad, ärr och livsminnen som satt spår samt tatueringar, piercingar och andra former av kroppskonst.

”Clothing is our second skin. It disguises, reveals- it can reflect our innermost being or conceal it. Through one’s clothing, he or she is able to exhibit his or her profession, social status, or mood. A suit lets us assume the bearer is a banker, office worker, insurance agent… In our society this is a distinguishing characteristic of respectability. But, how often is such an assumption true? Can we absolutely trust this covering? What really is underneath? Could the illusion be destroyed at the discovery of a tattoo, or leave the person as inscrutable as before? Here we have the opportunity to see the differences in perception between a person dressed and undressed.”

Jag önskar de deltagande i ovanstående och liknande grupperingar, till vilka man även får räkna Sveriges Naturistförbund (SNF) och dess naturistföreningar, lyckade aktioner och opinionsbildning med målen att det stärker deras och allas kroppsmedvetenhet, självförtroende, acceptans etc. Måtte debatten om varför den avklädda kroppen är så tabu ta ny fart och mynna ut i en mer sund och naturlig syn på nakenhet, egen och andras.

Ett tillägg sen ursprungliga artikeln skrevs är att det igår, 26 augusti, var National Go-Topless Day i USA. Tyvärr verkar den organisationen vara sprungen ur den lite udda UFO-troende sekten Raël.

Läs gärna även det jag skrivit tidigare i kategorierna debatt, normer och samhälle, t.ex. Nakenskräck eller naturlig inställning till kroppen.