Blachman, naken fast tvärt om?

Ett av vårens ämnen för debatt, bland annat ur ett genusperspektiv, har varit det danska TV-programmet Blachman där programledaren och en annan medelålders manlig gäst sitter i en soffa och ingående kommenterar kroppen på den nakna kvinna som står tyst framför dem i studion.

Varje program har ett tema och smaka på följande exempel från de fyra delar som hittills gått eller annonserats ut:

  1. Thomas Blachman leder sammen med forfatter Jan Sonnergaard efter det rette ord for det kvindelige kønsorgan. Må man kalde det for en fjams? Og er sportens idealer ødelæggende for vores syn på den nøgne krop?
  2. Thomas Blachman ser på nøgne damer sammen med modeskaberen Erik Brandt, der har brugt et helt liv på at beklæde kvindekroppen. Små naturlige bryster foretrækkes.
  3. Thomas Blachman leder efter erotikkens placering på kvindekroppen sammen med designer og multikunstner Henrik Vibskov. Den finder de i ansigtet på en ældre kvinde.
  4. Thomas Blachman nyder synet af nøgne tatoverede kvinder sammen med radiovært og komiker Simon Jul. Simon skal kun have børn med kvinder, der også kan lave mad.

I förra veckan blev jag kontaktad angående att man i TV4s pratprogram Jenny Strömstedt ville ”göra tvärt om” kontra Blachman och deras tanke var alltså att ha en naken, passiv och tyst manlig modell vars fysik skulle kommenteras av Jenny och en gäst.

Debatten om programmet med herr Blachman är angelägen men visst kunde väl TV4 tagit tanken lite längre än till det mest uppenbara och funderat över de många andra möjligheterna än att bara köra ombytta roller. Andra och mer iögonfallande och nytänkande exempel skulle kunna vara att:

  • En naken modell, man eller kvinna, står framför Jenny Strömstedt och den andra gästen och är den som kommenterar dem medan de sitter tysta.
  • Jenny och gästen sitter nakna och diskuterar manskroppen medan modellen är påklädd.
  • Alla, modell och hela publiken, är avklädda och utanförskapet blir omvänt i och med att de två som diskuterar är de enda som är påklädda.

Vad anser du? Programmet i fråga sändes 2013-04-15.

Uppdatering

Tydligen var programmet Blachman även ämnet för delar av SVT:s program Debatt 2013-04-18 med start 26:15 in i programmet. En av debattörerna tog just upp samma fråga som jag nämnde ovan om motsattrollen.